Żywność to każda substancja spożywana w celu zapewnienia organizmowi wsparcia żywieniowego. Zazwyczaj jest pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego i zawiera niezbędne składniki odżywcze, takie jak węglowodany, tłuszcze, białka, witaminy lub składniki mineralne. Substancja jest przyswajana przez organizm i przyswajana przez komórki organizmu w celu dostarczenia energii, utrzymania życia lub stymulowania wzrostu.

Catering może być fit

W przeszłości ludzie zabezpieczali żywność na dwa sposoby: polowanie i zbieranie oraz rolnictwo. Obecnie większość energii potrzebnej do produkcji żywności, której potrzebuje stale rosnąca liczba ludności na świecie, jest dostarczana przez przemysł spożywczy. Więcej się dowiesz na stronie

Bezpieczeństwo żywności i bezpieczeństwo żywności są monitorowane przez takie agencje, jak Międzynarodowe Stowarzyszenie Ochrony Żywności, Światowy Instytut Zasobów Naturalnych, Światowy Program Żywnościowy, Międzynarodowa Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Dotyczą one takich kwestii, jak zrównoważony rozwój, różnorodność biologiczna, zmiana klimatu, gospodarka żywieniowa, wzrost liczby ludności, zaopatrzenie w wodę i dostęp do żywności.

Prawo do żywności jest prawem człowieka wynikającym z Międzynarodowego paktu praw gospodarczych, społecznych i kulturalnych (ICESCR), w którym uznano „prawo do odpowiedniego poziomu życia, w tym odpowiedniego wyżywienia”, a także „podstawowe prawo do wolności od głodu”.

Catering a zdrowa żywność

Catering – Źródła żywności

Większość żywności pochodzi z roślin. Część pokarmu pozyskiwana jest bezpośrednio z roślin, ale nawet zwierzęta wykorzystywane jako źródło pokarmu są hodowane poprzez karmienie ich pokarmem pochodzącym z roślin.

Ziarno zbóż jest podstawowym pożywieniem, które dostarcza więcej energii żywnościowej na całym świecie niż jakikolwiek inny rodzaj uprawy. We wszystkich swoich odmianach kukurydza (kukurydza), pszenica i ryż stanowią 87% światowej produkcji zboża. Większość zboża produkowanego na całym świecie jest wykorzystywana jako pasza dla zwierząt gospodarskich.

Niektóre pokarmy niepochodzące ze źródeł zwierzęcych lub roślinnych zawierają różne grzyby jadalne, zwłaszcza grzyby. Grzyby i bakterie otoczenia są używane do przygotowywania sfermentowanej i marynowanej żywności, takiej jak chleb zakwaszony, napoje alkoholowe, sery, marynaty, kombucha i jogurt. Innym przykładem są sinice, takie jak Spirulina. Substancje nieorganiczne, takie jak sól, soda oczyszczona i śmietana z kamienia są stosowane do konserwacji lub chemicznej zmiany składnika.

Wiele roślin i części roślin zjada się jako żywność, a około 2000 gatunków roślin uprawia się do celów spożywczych. Wiele z tych gatunków roślin ma kilka różnych odmian.

Nasiona roślin są dobrym źródłem pożywienia dla zwierząt, w tym dla ludzi, ponieważ zawierają składniki odżywcze niezbędne do początkowego wzrostu rośliny, w tym wiele zdrowych tłuszczów, takich jak tłuszcze omega. W rzeczywistości większość żywności spożywanej przez ludzi to żywność oparta na nasionach. Nasiona jadalne obejmują zboża (kukurydza, pszenica, ryż, et cetera), rośliny strączkowe (fasola, groch, soczewica, et cetera) i orzechy.